Τέσσερις επιγνώσεις

Εδώ και χιλιάδες χρόνια οι μυστικές κοινότητες των σαμάνων θεραπευτών και θεραπευτριών των Αμερικάνων ιθαγενών διαφυλάσσουν τις διδασκαλίες σοφίας τους και υπηρετούν με αυτό τον τρόπο ως προστάτες και διαχειριστές της φύσης, Πολλοί λαοί είχαν τέτοιους φύλακες της Γης.

Οι Φύλακες της Γης διδάσκουν ότι όλη η Δημιουργία αποτελείται από Δόνηση και φως, η Γη, οι άνθρωποι, οι φάλαινες, τα βράχια και τα αστέρια ακόμη. Αυτό που θεωρούμε ως πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα όνειρο, το οποίο προβάλλουμε στον κόσμο. Αυτό το όνειρο είναι μια ιστορία την οποία την θεωρούμε πραγματική.

Οι διδασκαλίες των σαμάνων μας δείχνουν πώς να γράψουμε εκ νέου τις ιστορίες της ζωής μας. Μας διδάξουν πώς να δίνουμε υπόσταση στον κόσμο καθώς τον ονειρευόμαστε.

Εξαρτάται από εμάς αν θα επιλέξουμε να ζούμε σε έναν εφιάλτη ή σε ένα όνειρο.

Μπορούμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα μας με το ονειρευτούμε μια διαφορετική.

Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να πάψουμε να ταυτιζόμαστε με την προσωπική μας ιστορία και να επιλέξουμε μια άλλη ιστορία. Να βγούμε από το προσωπικό μας δράμα και να υπερβούμε τα τραύματα μας, ώστε να τα μετατρέψουμε σε μαθήματα. Μετά θα μπορούμε να ξαναγράψουμε μια άλλη ιστορία, όπου θα βιώσουμε την πληρότητα και την εσωτερική ειρήνη.

Οι τέσσερις επιγνώσεις, όπως ονομάζονται οι διδασκαλίες των σαμάνων, μας δείχνουν τον δρόμο για να γράψουμε την νέα ιστορία. Ουσιαστικά πρόκειται για επίπεδα αντίληψης που πρέπει να βιώσουμε ακολουθώντας κάποιες ασκήσεις οι οποίες μας βοηθούν να μεταμορφώσουμε εμάς και τον κόσμο μας.

Πρώτη Επίγνωση : Ο Δρόμος  του Ήρωα

Ασκήσεις : Μην κριτική, μη πόνος, μη προσκόλληση, ομορφιά.

Αυτή η επίγνωση αφορά τον φυσικό κόσμο το σώμα μας. Συνδέετε με το αρχέτυπο του φιδιού

Δεύτερη επίγνωση : Ο Δρόμος του Φωτεινού Πολεμιστή

Ασκήσεις Αφοβία : αφοβία, μη δράση, βεβαιότητα, μη μάχη

Αφορά το νοητικό σώμα όπου βρίσκονται οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις μας.

Συνδέεται με το αρχέτυπο του Ιαγουάρου.

Τρίτη Επίγνωση : Ο Δρόμος του Ονειρευτή

Ασκήσεις : πνεύμα αρχάριου, συνέπεια, διαφάνεια, ακεραιότητα

Αφορά την ψυχή. Εδώ βρίσκουμε μύθους και εικόνες.

Συνδέεται με το αρχέτυπο του κολιμπρί.

Τέταρτη Επίγνωση : Ο Δρόμος του Σοφού

Ασκήσεις : Μαεστρία του χρόνου, απόσυρση των προβολών μας, μη σκέψη, ινδιάνικη αλχημεία.

Αφορά το πνεύμα, εδώ είναι το πεδίο της καθαρής ενέργειας.

Συνδέεται με το αρχέτυπο του αετού.

Ο Αϊνστάιν είχε πει  πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην ζωή, ποτέ δεν λύνονται στο επίπεδο από όπου προέκυψαν. Εάν μπορούμε λοιπόν να ανέλθουμε σε ένα ανώτερο επίπεδο αντίληψης ίσως αυτό μας βοηθήσει να βρούμε λύσεις στα προβλήματά μας, να θεραπεύσουμε ασθένειες και να νιώσουμε ενότητα με ολόκληρη την δημιουργία.

Πηγή : «The four insights» Alberto Villoldo