Αρχές του Ρέικι

Ο Ουσούι όρισε τις αρχές του Ρέικι γιατί κατάλαβε ότι αν κάποιος θέλει να αλλάξει τη ζωή του πραγματικά, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για ότι συμβαίνει στη ζωή του και να μετάσχει ενεργά στη δική του θεραπευτική διεργασία.

«Μόνο για σήμερα μη θυμώνεις»

Ο θυμός είναι μια αντίδραση που δημιουργείται όταν οι προσδοκίες μας ανατρέπονται ή όταν είμαστε πληγωμένοι. Ο θυμός μπορεί να προκληθεί από ένα γεγονός ή από την αντίδραση ενός ατόμου. Η αληθινή αιτία του θυμού στην πραγματικότητα δεν προκαλείται ούτε από το συμβάν, ούτε από τον άτομο. Στην πραγματικότητα η αιτία βρίσκεται μέσα μας, σε κάποιο δικό μας τραύμα ή πεποίθηση. Το Ρείκι μας βοηθάει να αποκτήσουμε επίγνωση της αληθινής αιτίας και να αναπτύξουμε συναισθήματα συγχώρεσης και κατανόησης.

«Μόνο για σήμερα μην ανησυχείς»

Η ανησυχία προέρχεται από το φόβο για το άγνωστο. Είναι ένα συναίσθημα που προκαλείται όταν αισθανόμαστε διαχωρισμένοι από τους συνανθρώπους και το σύμπαν, μια αρνητική πεποίθηση που μας εμποδίζει να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας. Η ανησυχία δεν μας προσφέρει τίποτα. Το Ρέικι γαληνεύει το σώμα και το νου. Με αυτόν τον τρόπο μας δίνει εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και μπορούμε να αφεθούμε στην ροή των γεγονότων. Αναγνωρίζουμε ότι όλα στη ζωή μας γίνονται με σοφία και ότι το σύμπαν πάντα φροντίζει για μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Δείχνε ευγνωμοσύνη»

Η ευγνωμοσύνη είναι το κλειδί της ευτυχίας. Μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες κάθε στιγμή για αυτό που δίνει η ζωή, για αυτό που μας περιβάλει, είτε πρόκειται για τον σύντροφό μας ή για το πιο ταπεινό χορταράκι. Ο άνθρωπος έχει την τάση να θεωρεί πολλά πράγματα δεδομένα. Εξαιτίας των συνηθειών μας δεν διακρίνουμε την ομορφιά της ζωής. Η ζωή όμως είναι ένα θαύμα και μέσω της ευγνωμοσύνης μπορούμε να ζούμε με χαρά και να λαμβάνουμε τα δώρα που μας φέρνει κάθε στιγμή.

«Εργάσου με τιμιότητα»

Αυτό σημαίνει να είμαστε ειλικρινής με τον εαυτό μας και να διεκπεραιώνουμε τις υποχρεώσεις μας όσο καλύτερα μπορούμε. Είναι σημαντικό να τιμάμε την δουλειά μας. Αυτό μας δίνει ηθική ικανοποίηση και προάγει τον αυτοσεβασμό. Αν δεν σας αρέσει η δουλειά σας μακροπρόθεσμα μπορεί να αποκτήσετε προβλήματα υγείας. Απαιτείται θάρρος για να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και με τους άλλους. Η τιμιότητα πολλές φορές μπορεί να φέρει συγκρούσεις στις σχέσεις μας.Πρέπει να έχουμε επίγνωση των ανεκπλήρωτων επιθυμιών μας και να πάψουμε να εθελοτυφλούμε. Το Ρέικι μας βοηθούν να συνειδητοποιήσουμε τις αληθινές μας ανάγκες και να εξελιχθούμε στη ζωή  και την πνευματική μας πορεία.

«Τίμα τους άλλους»

Κάθε ιεραρχία είναι τεχνητή. Είμαστε όλοι ένα και η δύναμη που μας ενώνει είναι η αγάπη. Για αυτό είναι όμορφο να τιμάμε και να σεβόμαστε όποιον βρίσκεται στο δρόμο μας. Έχει έρθει για να μας διδάξει κάτι. Ακόμα και αν δεν συμφωνούμε για τις πράξεις του ή ακόμα κι αν μας πλήγωσε πάντα υπάρχει κάποιο μάθημα, Για αυτό το Ρέικι μας μαθαίνει τη συγχώρεση και τη κατανόηση ώστε να μπορούμε να δούμε το μάθημα.Πιο πολύ από όλους όμως πρέπει νατιμάμε και να σεβόμαστε τον εαυτό μας. Έχουμε την τάση να επικρίνουμε τους εαυτούς μαςμε αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουμε τη χαρά της ζωής. Το Ρέικι μας ενθαρρύνει να αγκαλιάσουμε τον εαυτό μας να τον κατανοήσουμε ώστε να του προσφέρουμε μια ευτυχισμένη ζωή.